Monenlaista rohtoa metsästä

Mesikämmenestä metsänemäntään -koulutuksen opiskelijat pääsivät heinäkuisena lauantaina tutustumaan luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin lääkinnässä ja hyvän olon tuottajana. Kouluttajamme kasvitieteilijä ja ympäristökasvattaja Adela Pajunen tutustutti meidät luonnon monipuoliseen apteekkiin Hyrynsalmen Paljakassa sijaitsevan Mustarinda-talon ympäristössä. Talo ja ympäristö sinällään tarjosivat erittäin hienon ja rauhallisen opiskelumilijöön, jossa saimme bonuksena nauttia myös Kauneus-taidenäyttelystä (http://www.mustarinda.fi/node/79).

Kasvilääkinnällä on pitkät perinteet: ennen lääketieteen kehitystä, ne olivat lähes ainoa tapa lääkitä. Tänäänkin vielä noin neljäsosa synteettisistä lääkkeistä on kasviperäisiä. Suomalaisia kansanlääkinnän isiä ovat olleet mm. Elias Lönnrot ja Toivo Rautavaara. Tänä päivänä puhumme mieluummin fytoterapiasta, jolla tarkoitetaan tutkimustietoon ja kansanlääkintään perustuvaa terveyskasvien ulkoista ja sisäistä käyttöä.

Adela Pajunen kertoo ryhmäläisille vadelman terveysvaikutuksista.

Päivän aikana opimme runsaasti mm. kasvien vaikuttavista aineista, yrttien keruusta ja kuivauksesta sekä niiden käytöstä. Testasimme omakohtaisesti monia ympäristössä kasvavia yrttejä: joimme pakurikääpäteetä ja hellimme jalkojamme yrttikylvyllä. Päivän aikana varmasti monelle meistä heräsi kiinnostus opiskella aihetta lisää ja testata rohtoja omakohtaisesti. Niinpä minullakin on nyt lääkekaapissani tuon viikonlopun herättämän kiinnostuksen myötä uutettua mesiangervotinktuuraa ja siankärsämö-öljyä.

Kirjoittaja: Tuula Rajander

2 responses to “Monenlaista rohtoa metsästä

 1. Hei Tuula!

  Voinko kysyä kuinka teit mesiangervotinktuuraa ja siankärsämö-öljyä?

  Kävin nimittäin emännän kanssa tänään pellolta keräämässä mesiangervon kukkia ja nyt ne ovat kuivumassa. Siankärsämö kukkii myös, joten olisi mielenkiintoista käydä hakemassa sitäkin.

  Parahin terveisin,
  Joonas

  • Hei Joonas,

   mukava kuulla, että olet kiinnostunut myös näistä yrttiasioista. Mesiangervotinktuuraa olen tehnyt niin, että laitan lasipurkkiin n. 1/3 purkin tilavuudesta tuoreita mesiangervon kukkia (puhdistettuna ötököistä ym.) ja sitten täytän purkin 40 – 60 prosenttisella kirkkaalla alkoholilla. Pidän purkkia huoneen lämmössä n. kuukauden, jonka aikana kääntelen sitä niin, että yrtit sekoittuvat. Sitten suodatan tinktuuran suodatinpaperin läpi.

   Siankärsämö-öljyä olen tehnyt vähän samalla tavalla, eli purkkiin tuoreita siankärsämön kukkia ja päälle öljyä. Öljyyn laitan suhteessa enemmän kukkaa ja vähemmän öljyä. Itse käytin rypsiöljyä, mutta muukin puhdas öljy käynee. Öljyjen olen antanyt tekeytyä viileässä (ei siis huoneen lämmössä).

   Toivottavasti näistä ohjeista on apua ja iloa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s